Sosyal Medya

Güncel

Arap Birliği İsrail’in ‘kirli çamaşırlarını’ dökecek

Arap Birliği’nin Kudüs konulu acil zirvesinden İsrail’in suçlarını dünyaya anlatacak bir medya kampanyası kurma kararı çıktı. Trump’ın Kudüs hamlesi ise ‘uluslararası hukuka aykırı ve hükümsüz’ olarak nitelendi.



Filistin ve Ãœrdün’ün talebi üzerine Mısır’ın baÅŸkenti Kahire’de düzenlenen Arap BirliÄŸi DışiÅŸleri Bakanları OlaÄŸanüstü Kudüs Toplantısı sona erdi.Toplantının sonuç bildirgesinde, “ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın açıkladığı karar hükümsüzdür, uluslararası hukukun ve BM kararlarının tehlikeli bir ihlalidir, hukuki baÄŸlayıcılığı yoktur” deÄŸerlendirmesinde bulunuldu. Trump’ın Kudüs’ü “Ä°srail’in baÅŸkenti” olarak ilan etmesinin, barış çabalarını baltaladığı, gerginlik ve kızgınlığı körüklediÄŸi, bölgeyi kaos ve istikrarsızlığa sürüklediÄŸine iÅŸaret edilen bildiride, ABD’nin Kudüs siyasetindeki bu dönüşüm, “Washington yönetiminin kendisini Ä°srail yanlısı bir noktada konumlandırdığı, barış sürecindeki arabuluculuk rolünden kendini azlettiÄŸi ve uluslararası hukukun çiÄŸnendiÄŸi tehlikeli bir geliÅŸme” olarak nitelendirildi.

Tüm ülkelerin, 4 Haziran 1967 sınırlarında baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletini tanımaya davet edildiÄŸi bildiride, ÅŸu ifadelere yer verildi: “ABD, Kudüs’e iliÅŸkin kararını iptal etmeli ve Ä°srail’i, tüm Filistin ve Arap topraklarındaki iÅŸgaline son vermeye zorlamalı. BM Güvenlik Konseyi, ABD’nin Kudüs kararının uluslararası kararlara aykırı olduÄŸu ve hukuk dışı olduÄŸunu beyan eden bir karar çıkarmalı.”

Bildiride yer verilen diğer kararlar da şu şekilde sıralandı:

* Arap Barış Girişimi Komitesi, Kudüs kararının doğuracağı siyasi sonuçların önüne geçmek için uluslararası toplum ve kuruluşlarla çalışacak bir komite kurmak üzere görevlendirildi.

* Ä°srail’e, uluslararası kararlara uyması, Yahudi yerleÅŸim birimleri faaliyetleri ve Filistinlilerin Kudüs’ten çıkartılması çabalarına son vermesi için baskı uygulanması talep edildi.

* Arap BirliÄŸi Genel SekreterliÄŸi, ABD’nin Kudüs kararının tehlikelerini izah edecek ve Ä°srail’in Kudüs’teki kirli çamaşırlarını ortaya dökecek uluslararası bir medya kampanyası baÅŸlatmak üzere görevlendirildi.”

MESCÄ°D-Ä° AKSA’DA PROVOKASYON

Ä°srailli aşırı saÄŸcı bir grup, Mescid-i Aksa’ya polis koruması eÅŸliÄŸinde baskın düzenledi. ‘Heykel Örgütler’ olarak bilinen ve fanatik Yahudi ırkçılarından oluÅŸan grup, akÅŸam saatlerinde Mescid-i Aksa’’nın Aslanlı (Esbat) Kapısı’ndan ‘diÄŸer kapıların açılması ve içeride kalma müddetinin artırılması’ için toplu baskın yapmaları çaÄŸrısında bulundu. Mescid-i Aksa’yı yıkıp, yerine sözde Süleyman Mabedi’ni inÅŸa etmeyi planlayan Heykel Örgütleri, Ä°srail’de resmi olarak faaliyet gösteriyor. Fanatik Yahudi yerleÅŸimciler, Ä°srail polisinin korumasında sık sık Mescid-i Aksa’nın avlusuna baskın düzenliyor.

Ä°SRAÄ°LLÄ° ARAPLAR HEDEFTE

Tel Aviv yönetimi, ABD BaÅŸkanı Trump’ın Kudüs kararını protesto edenleri hedef gösterdi. Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Vadi Ara bölgesinde eylem yapan Ä°srailli Arapların ‘ülkeye ait olmadığını’ söyledi. Ordu radyosuna konuÅŸan Lieberman, “Åžunu anlamalılar ki burada istenmiyorlar. Bizim bir parçamız deÄŸiller. Vadi Ara’yı boykot çaÄŸrısı yapıyorum. Oraya gitmeyin, oradan bir ÅŸey satın almayın” dedi. EÄŸitim Bakanı Naftali Bennett ise “Araplar sabrımızı sınamasın” diye konuÅŸtu.

Ä°RAN DESTEKLÄ° MÄ°LÄ°SLER SINIRDA

Ä°ran destekli Iraklı Åžii milis grubu Asaib Ehl El-Hak grubunun lideri Kays El Hazali, Lübnan-Ä°srail sınırındaydı. Hizbullah komutanlarıyla birlikte sınır bölgesini gezen Hazali’nin askeri kıyafetler giydiÄŸi görüldü. Sosyal medyada dolaÅŸan videoda Hazali, Kudüs için savaÅŸmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Lübnan BaÅŸbakanı Saad Hariri ise ziyaretin yasa dışı olduÄŸunu belirterek hakkında soruÅŸturma açılmasını istedi. Hariri, “Bu ziyaret, Lübnan yasalarını ihlal ediyor” dedi.

NETANYAHU’DAN AVRUPA’YA: Ä°KÄ°YÃœZLÃœSÃœNÃœZ

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, Trump’ın Kudüs kararını eleÅŸtiren Avrupa ülkelerini ikiyüzlü davranmakla suçladı. Dün Fransa’ya giden Netanyahu, “Avrupa’ya saygı duymakla birlikte onlardan gelen bir çifte standardı kabul etmeye hazır deÄŸilim. BaÅŸkan Trump’ın tarihi açıklamasını eleÅŸtiren sesler duyarken Ä°srail’e atılan roketleri ya da Ä°srail’e karşı yapılan korkunç kışkırtmaları kınayan açıklamalar duymadım” diye konuÅŸtu. “Bu ikiyüzlülüğü kabul etmeyeceÄŸim” diyen Netanyahu, ziyareti esnasında “Ä°srail hakkındaki doÄŸruları korkmadan muhataplarına sunacağını” belirtti.

HAMAS: AĞIR BEDEL ÖDEYECEKSİNİZ

Hamas’tan Donald Trump’ın Kudüs kararıyla yapılan açıklamada “Önümüzdeki günler, düşmanın ne kadar büyük bir hata yaptığını ve direniÅŸin irade gücü hakkında yanıldığını gösterecektir. Düşman, halkımıza karşı iÅŸlediÄŸi suçlar için ağır bedel ödeyecektir. Düşman korkmalı ve Gazze’ye angajman kurallarının delmenin bir bedeli olacağını bilmelidir” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan Ä°srail Ordu Sözcüsü Ronen Menelis, Hamas tarafından Gazze’den Ä°srail topraklarının altına doÄŸru kazılan bir tüneli imha ettiklerini açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.